Deseori am văzut la emisiuni din țară și străinătate figuri aproape hidoase ale unor vedete cândva frumoase. Probabil ajung așa pentru că vor să fie și mai… frumoase. Până unde și cum trebuie să privim și să acționăm dacă ne dorim tinerețe fără bătrânețe ne va dezvălui renumitul medic plastician Adina Alberts, medic cu mai bine de 20 de ani de carieră, cu performanțe, multe nopți nedormite și sute de examene trecute cu brio de fiecare dată. Și toate acestea sunt doar frânturi din viața sa plină de bucurii, dar și de dezamăgiri. Dincolo de carieră și „titulatura” de persoană publică, Adina Alberts se descrie drept „un om sufletist, perseverent, sever cu ea însăși, ordonat, parolist”. Are o familie frumoasă, iar weekendurile sunt mereu dedicate familiei. Se susțin reciproc, și da, recunoaște că are mustrări de conștiință atunci când zece seara o prinde încă la clinică. Totuși, Briana, fetița Adinei Alberts, petrece mult în compania mamei care o ia cu ea pentru a-i fi părtașă la activitatea zilnică pe care o desfășoară.
„Deși niciodată nu m-am gândit că poate îmi voi schimba cândva cariera, dintr-o necesitate nefericită, am simțit nevoia să mă implic politic alături de demersurile soțului meu. Practica mea privată este tot mai greoaie, mi se pun multe piedici… toate acestea nu existau acum 5-6 ani. Este trist. Și trebuie luptat împotriva tendinței de etatizare. Altfel, nu ne rămâne decât să plecăm din țară alături de cele șase milioane de români care formează cea mai mare diasporă de pe planetă.”
Laura Buțurcă, revista InSociety: Când s-a conturat dorința de a profesa ca medic chirurg plastician?
Adina Alberts : Imediat după facultate. La câteva luni după ce am luat rezidențiatul în balneologie și recuperare medicală am decis să merg la clinica de chirurgie plastică de la Spitalul Floreasca, a cărei șef era prof. Lascăr. Voiam să văd cum se replantează degetele. Am fost fascinată și am decis să aprofundez această ramură medicală.
Ce înseamnă chirurgia estetică ?
A.A. : Chirurgia frumosului, chirurgia tinereții și a prospețimii. În accepțiunea mea, chirurgia estetică este mai ales chirurgia reparatorie după traumatisme sau malformații/dismorfisme. Dar este și chirurgia care îți poate reda încrederea în forțele proprii. Am cunoscut, de curând, un tânăr care a terminat facultatea cu 10 și cu o carieră promițătoare la Londra. Acesta prezenta un dismorfism la nivelul urechilor (erau prea mari și decolate), cauză care a determinat o serie de complexe și situații traumatizante psihic pe care le-a trăit și gestionat mai mult sau mai puțin fericit. L-am întrebat de ce nu a apelat la chirurg pentru a rezolva problema de înfățișare, mai ales că otoplastia este o intervenție simplă și nici nu este extrem de scumpă. Răspunsul lui m-a uluit. Nu l-a lăsat mama. Și nici preotul! Și abia la 28 de ani, cât are azi, a reușit să se desprindă de dogmele acestea învechite.
Cum definiți femeia frumoasă? Există femei frumoase?
A.A.: Femei frumoase sunt pretutindeni. Am zis și repet mereu, frumusețea vine din interior. Poți fi frumoasă la orice vârstă. Și vă dau un exemplu de femeie frumoasă pe care am admirat-o mereu- Stela Popescu.
„Femeile n-au nevoie de intervenții pentru a rămâne tinere și frumoase cât mai mult timp, ci doar de un stil de viață sănătos.”
Ați avut ocazia, în carieră, să fiți nevoită să refuzați o femeie pentru că ați considerat că nu era necesară intervenția pe care o dorea?
A.A. : Oho, de câte ori… În această fază a carierei mele, cu 20 de ani de experiență deja, pot spune cu mâna pe inimă că iubesc „normalitatea” și urăsc exagerările.
De ce credeți că apelează femeile la chirurgia estetică?
A.A. : Sunt trei categorii: fie vor să corecteze defecte din naștere sau după traumatisme, fie vor să își conserve aspectul tânăr și proaspăt, fie dintr-un comportament compulsiv și exagerat, pentru că așa e moda, pe considerentul că dacă trebuie să aibă ultima geantă de la nu știu ce brand celebru, așa trebuie să aibă și posteriorul care este la modă acum.
Care sunt procedurile pe care femeile și le doresc cel mai mult?
A.A.: Injectabile pentru îndepărtarea ridurilor, pentru mărirea buzelor, corecții sâni, nas, contur corporal.
Bărbații sunt din ce în ce mai atenți la cum arată. Apelează bărbații la intervenții? Care ar fi acestea?
A.A.: Aceleași: injectabile, lipoaspirații, corecții ale nasului, urechilor, abdominoplastii.
Din perspectiva experienței pe care o aveți, există operații ușoare și operații dificile?
A.A.: Sigur că da. Există operații de 20 de minute și operații de 4 ore. Există operații la care ești rutinat și operații pe care le faci o dată pe an. Există operații la care muncești fizic și operații la care stai pe scaun.
„Îmi place ca înaintea programului operator să am o oră liberă, să nu mă întrebe nimeni nimic, să nu sune telefonul, să nu aud „nici musca”. Trebuie să fiu odihnită, hrănită, vitaminizată. Port o centură lombară fără de care nu se mai poate și ciorapi compresivi anti varice. Trebuie să am grijă și de mine, nu?”
Ați avut momente în care ați fost tentată să renunțați la tot și să vă ocupați de altceva?
A.A.: Da. Momente, adică secunde… atunci când sunt epuizată sau când mi-e foarte dor de fetița mea.
„Zâmbetul de recunoștință al pacienților mei, de după intervenție, este energie pentru mine. Iar din partea mea, mulțumire sufletească e data de faptul că am făcut pe cineva fericit.”
V-au modelat într-o anumită direcție experiențele avute cu pacienții?
A.A.: Da, am învățat că oamenii sunt diferiți, pot și greși, iar dacă mie însămi nu îmi permit să greșesc, celor din jurul meu trebuie să le ofer mereu și o a doua șansă.
De ce ai nevoie pentru a putea profesa, evolua și rezista în sistemul medical din România?
A.A.: Din păcate, lucrurile sunt grave. Au plecat peste hotare jumătate dintre medicii români. Până acum 8-9 ani, să nu uităm, la medicină se intra cu puțin peste 4. Acești mediciniști sunt doctorii din spitale, azi. Calitatea actului medical a scăzut enorm… Mă doare sufletul. Eu nu îmi pot lăsa părinții, soțul sau copilul în niciun spital de stat sau privat fără să îi supraveghez la milimetru. Este covârșitor pentru mine, dar n-am ce face.
Aveți un motto care v-a călăuzit în viață?
A.A.: Mi-am dorit să reușesc. Doar de atât ai nevoie pentru a cunoaște succesul, de voința de a învinge.
Dacă ați face un exercițiu de imaginație, ce ați dori să fie altfel în viața dumneavoastră?
A.A.: Altfel? Nimic. Există, însă, planuri de viitor. Deci, lupta continuă.
„‹‹Lumea face loc persoanei care știe exact unde merge. Ne naștem pentru a reuși, nu pentru a eșua. Trebuie să dăm tot ce e mai bun din noi pentru că tot ce ni se întâmplă în viață ne aparține doar nouă.››, sunt cuvintele unui poet american din sec. al XIX-lea, Ralph Waldo Emerson, un adevăr etern, un gând pe care-l transmit oricui, știind că e o formă de motivație de care chiar avem nevoie!”
*sursa foto: arhivă personală Adina Alberts
SA VA DEA DUMNEZEU O BINECUVANTATA SARBATOARE A INVIERII DOMNULUI !