Poate că acesta este secretul în relaţia ei cu cei pe care îi pregăteşte (în calitate de profesor) sau cu cei pe care îi întâlneşte (în calitate de actriţă). Gingaşă, cu un aer diafan de Zână bună, mereu cu zâmbetul pe buze, Ana Hegyi se identifică mai ales cu bucuria. Bucuria pentru joc, bucuria pentru ceea ce imprimă în elevii pe care îi îndrumă, bucuria unor săli pline şi a unui succes pe care orice artist şi-l doreşte.
Ana Hegyi este actriţă, profesor de teatru, predă actorie, mişcare scenică, dicţie, este profesor organizator al Festivalului Judeţean de Teatru „Edu Teatru” şi al Festivalului Naţional de Teatru de Păpuşi şi Pantomimă „Cătălin Damian”, prezintă evenimente, concursuri judeţene, naţionale, internaţionale, competiţii sportive, gale. Din anul 2008 joacă la Ateneul din Iaşi, dar şi pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” sau în producţiile Companiei „FAPT”.
Călătoreşte în lume alături de elevii ei cu producţii care aduc România pe harta evenimentelor culturale importante sau participă activ ca profesor de actorie, dans şi expresie corporală în proiecte europene interculturale.
Este absolventă a Facultăţii de Teatru de la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu”, specializarea Artele Spectacolului de Teatru, clasa prof.univ.dr. Dionisie Vitcu, dar şi a studiilor de master la aceeaşi specializare.
Spirit de lider, Ana Hegyi, cedează rar în detrimentrul principiilor după care îşi ghidează viaţa… iar acest lucru se întâmplă mai ales sau doar atunci când e vorba de fiul ei, Andrei.
Publicul te ştie ca actriţă la Ateneul din Iaşi, dar tu nu doar pe scena Ateneului îţi desfăşori activitatea, ci şi la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi sau pe scene neconvenţionale, în ţară şi în străinătate. Un actor profesionist poate fi influenţat de locul unde este montat un spectacol?
Indiferent de spaţiul în care joci, tu ca actor, vii cu energia ta. Dacă ştii să te bucuri, dacă ştii să pui suflet, pasiune şi dăruire atunci publicul simte şi satisfacţiile sunt incomensurabile.
Germania, Spania, Belgia, Turcia, Lituania, Italia şi urmează Austria… ca profesor coordonator de trupă. Ce înseamnă această activitate pentru tine?
Mă bucur că pot să deschid uşi pentru elevii mei, să învăţ alături de ei şi să îi fac să ajungă nişte oameni minunaţi. Aceste experienţe sunt o bucurie a sufletului, atât pentru ei, cât şi pentru mine. Creştem împreună, revenim acasă mai bogaţi, mai bine pregătiţi pentru orice ne rezervă viitorul. Toţi copilaşii au aripi, tu trebuie să îi înveţi să le deschidă (să le întindă) şi să zboare cât mai sus!
Care este trupa ta de suflet şi cine sunt copiii care o alcătuiesc?
Fiecare trupă are farmecul ei, iar elevii mei trec alături de mine prin toate trupele, cresc şi ajung în trupa „cea mare” pe care prima mea generaţie de elevi au numit-o „So Trupa” (adică trupa cea mai tare!!!). La început trupa a fost formată exclusiv din elevi de liceu, dar în timp am adus în ea şi elevi de gimnaziu, dornici să se ridice la standardele celor de liceu (când spun standarde mă refer exclusiv la maturitatea liceanului în comparaţie cu cei mai micuţi, de gimnaziu).
Eşti organizator de evenimente şi prezentator. Am văzut că promovezi la maxim copiii pe care îi pregăteşti şi îi sprijini să îţi calce pe urme. Ce înseamnă pentru un profesor valorificarea potenţialului elevilor săi?
Consider că fac exact ceea ce trebuie să fac! Îmi iubesc elevii şi îmi doresc să îi ajut să ia cele mai bune decizii la momentul potrivit. Cea mai mare bucurie este să le stârnesc interesul, încă de la o vârstă fragedă şi să îi ţin aproape ca să crească alături de mine!
Hai să ne întoarcem la Ateneul din Iaşi. Poţi vorbi cât vrei! Sunt sigură că ai multe de spus despre o echipă minunată alături de care te bucuri de succes de atâţia ani!
La Ateneul din Iaşi am găsit mereu linişte, o a doua casă, colegi minunaţi şi BUCURIA de a juca! Fiecare personaj a fost şi este o provocare! Suntem o echipă minuntă pentru că suntem uniţi, ne respectăm, ne încurajăm şi ne ajutăm să facem faţă tuturor provocărilor, împreună. Managerul Ateneului ne provoacă mereu, ne susţine şi ne bucurăm de toată încrederea lui. Simt cum creştem în fiecare zi, sălile sunt pline, iar publicul simte vibraţia noastră pozitivă.
Din toate spectacolele pe care le-ai jucat, numeşte trei cele mai dragi ţie, dacă există o astfel de ierarhie şi comentează de ce.
Destul de dificil să aleg doar trei! Am descoperit în ultimii ani bucuria de a juca pentru copii, pe scena Ateneului, sunt încântată şi simt că plutesc de fericire când văd copilaşii în sală. Iubesc spectacolele „Atenţie aterizăm”, „Steaua fără nume”, „Peter Pan”. „Pijamale”, „Aventuri cu domnul… Goe”… de fapt le iubesc pe toate pentru că dispun de foarte multă energie – mulţumesc, Doamne, Doamne! – şi pe scenă pot să mi-o manifest!
Ce faci atunci când ai un timp al tău, în afară de familie?
Când am timp liber zâmbesc, mă plimb, citesc, merg la teatru, la operă, mă uit la filme şi la desene animate!
Dar ca mamă, ca soţie, care îţi sunt principiile după care îţi ghidezi viaţa?
Am lista mea de principii şi încerc să nu mă abat de la ele! De cele mai multe ori reuşesc, dar în faţa copilului îmi reproşez deseori că cedez… poate din prea multă iubire! Sunt corectă cu mine şi nu cer niciodată ceea ce eu nu pot oferi!
Un gând pentru cititorii Revistei InSociety?
Să vă bucuraţi de tot ce vi se întâmplă! Viaţa e magică, dacă noi ne dorim asta!
Sursa foto: Dan Ignat şi arhiva personală a Anei Hegyi