Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Centrul Europe Direct Nord-Est (CEDNE), împreună cu SC COTNARI SA și în parteneriat cu Compexul Muzeal Național Moldova Iași vor organiza, în data de 12 decembrie 2018, la Palatul Culturii din Iași, Gala Patrimoniului Cultural din Regiunea Nord-Est, dedicată actorilor regionali care promovează patrimoniul cultural material și imaterial al acestei regiuni.

În Anul Centenarului Marii Uniri și în Anul European al Patrimoniului Cultural, Gala este dedicată recunoașterii și popularizării proiectelor de succes din domeniul patrimoniului cultural realizate la nivelul regiunii de Nord-Est a României și îl considerăm un moment de sărbatoare pentru toți actorii regionali din domeniul administrației publice și turismului implicați în promovarea moștenirii culturale.

Evenimentul include o conferință, o expoziție, o gala de premiere, o sesiune de networking și un spectacol cu momente artistice folclorice care reflectă valorile noastre culturale în an centenar.

Prin aducerea în prim plan a istoriei și a valorilor noastre, prin promovarea și celebrarea specificității locale, ne dorim ca regiunea noastră să se afirme ca o destinație turistică puternică în Uniunea Europeană, iar cetățenii acestei regiuni să cunoască și să se mândrească cu moștenirea culturală deosebit de importantă pe care o poartă.

În plus față de valoarea simbolică şi afectivă, patrimoniul cultural comportă şi un puternic rol economic. Restaurarea și reintrarea în circuitul turistic a numeroase simboluri ale unui patrimoniu regional impresionant – de la mănăstiri și biserici, până la muzee sau monumente de arhitectură tradițională au un impact deosebit asupra dezvoltarii turismului.

Evenimentul se desfășoară sub egida portalului de turism www.descoperanordest.ro, care vizează dezvoltarea turismului din Regiunea Nord-Est prin punerea în valoare a patrimoniului cultural material și imaterial și conștientizarea operatorilor din turism privind potențialul deosebit al acestuia.

În perioada premergătoare evenimentului, organizatorii vor face o selectie a proiectelor ce vizează obiective din patrimoniul cultural al celor șase județe din Regiunea Nord-Est: Iași, Neamț, Vaslui, Bacău, Botoșani și Suceava. În urma jurizării, vor fi selectate cele mai impresionante proiecte, care vor fi prezentate și premiate în cadrul Galei Patrimoniului Cultural din Regiunea Nord-Est. Gala va fi promovată și va beneficia de vizibilitate în media socială și în mass-media naționala și regională.

Gala Patrimoniului Cultural din Regiunea Nord-Est se va desfășura în data de 12 decembrie 2018, în intervalul orar 15.00- 21.00, în Sala Voievozilor din Palatul Culturii, Iași, cu următorul program :
– Conferința „Inovare și creativitate în domeniul promovării, protejarii și conservării patrimoniului cultural”;
– Expoziția dedicată prezentării proiectelor emblematice pentru patrimoniul cultural al regiunii, realizată de finaliștii concursului de proiecte;
– Premierea campionilor care promovează patrimoniul cultural regional;
– Cocktail și socializare pentru participanți;
– Momente artistice care evocă tematica evenimentului.

Menționăm că la acest eveniment se va asigura accesul doar pe persoanelor invitate și care au confirmat prezența anterior.

 

sursa info: https://www.facebook.com/events/327089461459591/

Location: Palatul Culturii din Iași