Romanian Business Leaders (RBL) aduce la Iași specialiști și oameni de afaceri care să răspundă la întrebarea „Cum conectăm Moldova la dezvoltarea pe termen lung”. Evenimentul prin care RBL lansează, oficial, filiala RBL Moldova are loc miercuri, 28 noiembrie, ora 10, în complex Palas, obiectivul principal al liderilor fiind implementarea și adaptarea în Moldova a proiectelor naționale pentru antreprenoriat și educație ale RBL, scrie http://www.rbls.ro.

Direcționat pe 3 coordonate de interes- infrastructură, oameni și tehnologie- evenimentul îi aduce la masa discuțiilor pe cei care au dovedit, prin business-urile pe care cu succes le-au dezvoltat de-a lungul timpului. În deschiderea conferinței vor lua cuvântul Dragoș Anastasiu (RBL România) și Mirabela Miron (RBL Iași), întreaga agendă a evenimentului putând fi vizualizată aici.

Mai exact, invitații vor încerca să vină cu soluții prin răspunsurile la câteva întrebări, cum ar fi:

– INFRASTRUCTURA – Când este realist ca antreprenorii, companiile multinaționale și angajații din Moldova să se aștepte ca regiunea să fie conectată pe cale rutieră de mare viteză la restul României? Care sunt etapele logice majore care urmează și care e rolul comunității de afaceri din Moldova ca să se asigure că autostrada va fi finalizată la timp? Care este rolul administrației și cum lucrează împreună cu mediul privat ca să atingă țelul comun de a conecta Moldova pe cale rutieră la celelalte regiuni ale țării? Ce bune practici funcționează deja în România? Ce facem cu toții – antreprenori, executivi de top, angajați și administrație din Moldova – chiar de astăzi?

– OAMENII – Cum facem să reținem oamenii talentați în companii? Care sunt soluțiile creative locale la criza de forță de muncă? Cum reușesc antreprenori și companii multinaționale din Moldova să repatrieze angajați români? Ce facem împreună ca să păstrăm tinerii talentați în centrele economice mari din Moldova?

– TEHNOLOGIA – Care sunt bunele practici din Moldova pentru eficientizarea afacerii prin digitalizare și robotizare? Cum facem să transferăm și să dăm mai departe această expertiză, spre beneficiul întregului ecosistem antreprenorial din regiunea Moldovei? Care este experiența de internaționalizare a antreprenorilor digitali din regiune? Cum facem să punem Iași pe harta europeană și globală a tehnologiei?

O parte dintre antreprenorii și executivii de top care au confirmat deja participarea pe 28 noiembrie la Iași sunt Dragoș Roșca (CEO Delta Asset Invest, președintele RBL), Dragoș Anastasiu (director general Eurolines, moderatorul conferinței), Felix Pătrășcanu (managing director FAN Courier, membru de board RBL), Felix Daniliuc (director executiv, Raiffeisen Bank), Ion Lixandru (director general Camionlogistic), Vasile Armenean (fondator Betty Ice) și Marius Bostan (antreprenor și inițiator RePatriot).

Dar ce este RBL?

„Totul începuse în toamna lui 2010 cu niște discuții în care Mihai Marcu a întrebat-o pe Andreea Roșca dacă vrea să organizeze un posibil „Davos românesc”. În ianuarie – februarie 2011, întâlnirile au continuat în trei, alăturându-se și Sorin Axinte. Cvartetul de cofondatori ai RBL a fost întregit apoi de Lucian Butnaru. În martie 2011, aveam prima întâlnire cu membrii viitorului board. Șase oameni se mai alăturaseră deja RBL: Dragoș Dinu, Ioana Filipescu, Mihaela Perianu, Anca Harasim, Dan Pascariu și Cătălin Dima. Nu era un consiliu consultativ, ci o trupă de oameni cu bună-credință, care trebuiau să-și suflece mânecile. Și a început treaba. În vara aceluiași an, ni s-a alăturat al 11-lea membru de board: Brîndușa Fidanza, un om care a organizat și moderat dezbateri chiar în cadrul World Economic Forum de la Davos. Cu două luni rămase până la eveniment, în decembrie 2011, agenda Summit-ului a reieșit din răspunsurile a 77 de antreprenori și manageri de companii românești la o întrebare destul de simplă: „ce vă preocupă pe voi personal în zilele astea, legat de România?”. Astfel au rezultat 6 teme majore: (1) Educația; (2) Buna guvernare și statul modern; (3) Cultura antreprenorială; (4) Coagularea comunității de business; (5) Strategia de țară și (6) Dezvoltarea capitalului autohton. În 20 septembrie 2011, la conferința de presă de lansare a Summit-ului, reacția generală a invitaților și a presei a fost una normală: de la circumspecție politicoasă la neîncredere zâmbitoare. Summit-ul RBL era o încercare fără precedent de a coagula noul val din mediul privat de business într-o voce clară și într-o acțiune concretă, cu scopuri dincolo de buzunarele proprii.”, se arată pe http://www.rbls.ro/despre-noi/

Location: Complex Palas Iași