Într-un loc de poveste, boem prin definiție și departe de orașul gălăgios, la Valea Sânzienelor (comuna Grajduri, Poiana cu Cetate), armenii din Iași ne invită pe 12 septembrie, începând cu ora 18.30, la Festivalul ArmenIS, un „cocktail” de dans, muzică și voie bună, elementele pe care ni le promit membrii comunității pentru acest eveniment de la jumătatea lunii septembrie.

„Sub egida festivalului ArmenIS am reușit să cuprindem o serie de activități pentru publicul larg. Pe de o parte vom organiza un atelier de caligrafie și unul de creație, prin care tinerii vor reuși să își pună în valoare abilitățile dobândite în cadrul proiectelor organizate în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România Sucursala Iași – Atelier de design vestimentar armenesc, <<Capodopere arhitecturale armenești și Portrete armenești de poveste>>. În parteneriat cu trupa de dans Edelweiss vom realiza un spectacol de dans armenesc, iar atmosfera de basm va fi dată de fundalul muzical pregătit cu migală de Oana Iftime Bandol”. menționează Ștefana Agop, reprezentantul comunității armene din Iași.

 

                Povestea comunității armene ieșene începe în anul 1395, când biserica armeană din Iași avea să devină prima atestare documentară a orașului. Situată în zona centrală, armeni s-au stabilit în preajma lăcașului de cult, formând Mahalaua Armenească. Odată cu trecerea timpului, aceștia au pus bazele negoțului, astfel, implicarea acestora fiind vizibilă pe plan economic. Păstrarea identității naționale a devenit dezideratul etnicilor care reușesc să păstreze cu sfințenie, din generație în generație, tradițiile și obiceiurile străvechi. Anul acesta, împreună cu armenii, celebrăm 100 de ani de cultură, civilizație, tradiție și implicare, un centenar de istorie pe care această frumoasă comunitate a făurit-o la început prin negoț, iar mai apoi, prin educație, artă și inovare științifică.

 

 

              De activități specifice comunității armene vor avea  parte și cei din Bacău, anul acesta Uniunea Armenilor din România Sucursala Bacău organizând, în contextul anului dedicat celor 100 de ani de cultură armeană în România, Festivalul Hayastan. Asfel, în perioada 13-15 septembrie, în Piața Tricolorului din Bacău, sunteți invitați să descoperiți tradițiile și obiceiurile armenești.

„Festivalul Hayastan, organizat de comunitatea armeană băcăuană, reunește o serie de activități culturale deosebite printre care se numără atelierele de caligrafie și creație unde tinerii își poți dezvolta diverse abilități. Acest eveniment este complex deoarece regăsim elemente esențiale precum muzica, dansul și cinematografia, acestea fiind paliere primordiale de promovare a tradițiilor și obiceiurilor ce aparțin unui popor străvechi care își face simțită prezența pe meleagurile moldave încă din cele mai vechi timpuri”, precizează Ștefana Agop, voluntar al comunității armene din Iași în cadrul Festivalului Hayastan.

 

Location: Valea Sânzienelor