Aseară m-am uitat la „She Got Game”, un documentar despre halul în care a ajuns baschetul feminin în Italia. Îl recomand și celor din Federația Română de Baschet să îl vadă. Îl găsiți pe Netflix. O fi el vechi, dar mi se pare că în toți acești aproape 8 ani de când e pe piață, nu s-a schimbat nimic. Ba totul se afundă tot mai mult.
Numai că, din păcate, situația nu este așa doar în Italia. Tocmai acesta e motivul pentru care cei care pot schimba ceva, ar cam fi cazul să facă. Și-aici vorbim despre federații. La fel spun și cei din film.
Pe scurt, că oricum nu sunteți toți pasionați de baschet, dar merită să citiți pentru a înțelege de ce…
Cum s-a ajuns în situația asta
Principala cauză? Pepiniera. Asta ce înseamnă? Că nu se mai fac eforturi pentru a crește echipe de junioare. Iar în momentul în care nu ai de unde să faci selecție, ce faci? Nu poți juca doar cu străine.
Apoi, ei fac o comparație cu voleiul feminin, care în Italia e la mare căutare. Și aici spun că infrastructura de care are nevoie baschetul e mult mai complexă decât la volei. În plus, părinții se tem să își dea fetele la un sport mai dur, unde există contact și de asta preferă voleiul.
După, se aduce în discuție ideea de feminitate. Că baschetul n-ar fi feminin. Nimic mai greșit. Faptul că ai echipament larg pe tine nu înseamnă că în viața de zi cu zi nu poți purta tocuri, rochii etc.
Se face o paralelă cu anii de glorie pentru baschetul feminin din Italia. Și o antrenoare (culmea, singura antrenoare de fete!????) spune că a fost în SUA și acolo, jucătoarele erau obligate să iasă din vestiar țiplă, după meci. Așa arătau fanilor că au grijă de ele, că sunt femei înainte de a fi jucătoare de baschet.
Ce propun cei din Italia pentru a revitaliza baschetul feminin
Cei din Italia cer coborârea coșului pentru că astfel, baschetul ar fi mai spectaculos. Și la volei s-a coborât fileul. Adică ideea e că nu poți avea aceleași reguli ca la masculin, deși tu ești femeie.
Ce s-a mai precizat… că practic, nici acolo nu a înțeles politicul cum e cu sportul. Că s-a bazat pe cluburile private, doar că aceste cluburi de tradiție încep să se desființeze. Și atunci, care e următorul pas?
Ei cred că e nevoie ca sportul să devină o materie școlară mult mai promovată și luată în seamă. Adică să crești numărul de ore de la 2 pe săptămână la măcar 4. Așa înțeleg mai bine și copiii că sportul nu e de umplutură.
Și bineînțeles- promovarea. Dacă nu arăți lumii că există și acest sport, de unde să știe lumea despre baschetul feminin?
Surprinzător, dar în Italia doar baschetul masculin e considerat profesionist. Fetele sunt încadrate la categoria amatoare
Ce m-a mirat e că în Italia, doar baschetul masculin e considerat profesionist. Adică ele, jucătoarele, sunt încadrate la amatoare, indiferent că joacă în ligile europene sau sunt în lotul național. Așa e legea la ei. Nah, nimeni nu-i perfect…
Apoi, o altă chestie e că fiind considerate amatoare, nu au dreptul la indemnizație de maternitate și nici de drepturi la pensie!
Comparația cu SUA: acolo, și fetele joacă în săli cu câte 10-15000 de spectatori
Este o americancă în film care spune că în SUA, nu există meci la universitate care să nu aibă minim 3000 de spectatori. Acolo, de mici, fetele învață că trebuie să își dorească sa facă baschet. E vorba despre cultură. A găsit altceva în Italia…
Iar concluzia unei alte jucătoare e simplă: s-a ajuns așa pentru că nu e suficient promovat, mediatizat. Că dacă s-ar face mai multe materiale jurnalistice despre baschetul feminin, și mentalitatea s-ar mai schimba.
Deci, nu-i doar la noi treaba cu desființarea echipelor și căderea liberă a baschetului feminin! Dar asta nu înseamnă că nu se poate schimba ceva…
sursa foto: freepick.com