De aproape șapte decenii pe tronul Marii Britanii, mai exact din 1952, la cei 93 de ani acuș (21 aprilie), Regina Elisabeta a II-a nu vrea nici după moarte să nu știe ce se va întâmpla în regat, astfel încât, potrivit oficialilor Casei Regale, aceasta și-a dat acordul cu privire la detaliile propriilor funeralii. Evident, nimeni nu știe când Dumnezeu va decide că e timpul ca Regina să treacă la cele sfinte, însă cert e că vestea va îndolia nu doar Marea Britanie- care se presupune că va decreta cel puțin 12 zile de doliu, ci întreg mapamondul, simpatica Regină fiind nu doar îndrăgită, ci și extrem de respectată. Practic, după cele 12 zile de doliu va avea loc înmormântarea la care sunt așteptați cei mai importanți lideri politici mondiali și reprezentanți ai caselor regale, Elisabeta a II-a urmând să fie înhumată lângă mormântul tatălui ei, Regele George al VI-lea, în Capela St. George din Windsor sau în Scoția, Sandringham, Balmoral.
Faptul că națiunea va fi în doliu nu e văzut deloc cu ochi buni de către specialiștii în economie, cei care prevăd că economia statului va cunoaște în acele zile pierderi de câteva miliarde de lire. Televiziunile își vor suspenda programele de divertisment. Vorbim despre televiziunea publică, cea care va face anunțul în premieră, de altfel. Regina s-a gândit că în cazul în care va muri noaptea, vestea morții să fie dată la 8 dimineața. Secretarul Casei Regale va anunța decesul, primul om politic sunat fiind primul ministru. „London Bridge” e denumirea/ codul folosit. De fapt, nu e un cod standard, ci e o definiție a tot ceea ce se va întâmpla în acele zile. „Operation London Bridge” datează din 1960, însă e în permanență actualizat. Totuși, de fiecare dată când Casa Regală iese public și mai anunță decizii sau modificări cu privire la acesta, britanicii se gândesc la iminentul moment, mai ales în perioadele în care există zvonuri cu privire la starea de sănătate a Reginei Elisabeta a II-a. Având în vedere atacurile teroriste de la Londra din 2017, încă nu se știe cu exactitate dacă „the London Bridge is down” vor fi cuvintele comunicate telefonic primului ministru, aceasta fiind și o măsură de protecție și de prevenție ca nu cumva informația să iasă public pe surse, adică mai devreme de anunțul oficial al decesului. În momentul în care sicriul va fi depus, o scurtă ceremonie va marca „sosirea” sicriului. Doar o oră pe zi va fi deschis, familia va decide care va fi momentul. Cel mai probabil, „de veghe” alături de gardă nu va mai fi prințul Charles, cel care a vegheat la funeraliile bunicii, Regina Elisabeta I, în 2002, ci va fi desemnată o nouă persoană care va face acest lucru.
În cazul în care Regina nu renunță la domnie până la moarte, imediat ce va muri, Charles va prelua tronul și își va schimba numele. Acesta va jura credință și loialitate Parlamentului și Bisericii anglicane. Totuși, ceremonia oficială de urcare pe tron va avea loc la aproape un an distanță de la moartea mamei sale. Deja se pregătesc mondele pe care să apară chipul lui Charles. Imul britanic va fi schimbat din „God save the Queen” în „God save the King”, adică se va reveni la imnul dinainte ca Elisabeta a II-a să devină regină. Poliția își va schimba uniformele și alte elemente pe care unii le-ar percepe drept minore vor cunoaște actualizări. Succesorul la tron, Charles, la sugestia Guvernului, ar urma să viziteze imediat după funeralii Scoția și Țara Galilor pentru ca oamenii de aici să se simtă parte din Regat. În Noua Zeelendă, pe durata zilelor de doliu, radiourilor nu trebuie să difuzeze muzică punk sau cântece ale trupei Queen.
Oficial, documentarele privind viața Reginei sunt deja realizate și vor rula pe parcursul celor 12 zile de doliu. Se așteaptă ca în exteriorul Palatului să fie o reală isterie. Oficialii se așteaptă ca în afara Palatului să fie lăsate sute de mii de flori, așa cum s-a întâmplat și la funeraliile prințesei Diana, astfel, oamenii arătându-și suferința, dar și faptul că sunt în asentiment cu familia îndoliată. Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, va conduce ceremonia.
sursa foto: https://www.businessinsider.com/