Dacă ești cu mașina, s-ar putea ca timpul să-ți ajungă să le vizitezi pe toate într-o singură zi. Depinde cât de multe obiective turistice alegi să bifezi, însă să știi că nu sunt mari diferențe stilistice și arhitecturale între Anvers, Gent și Leuven. Belgia. În această regiune te uimește prin faptul că totul pare tras la indigo. De la catedralele construite în stil gotic până la piețele centrale ample, în care poți să zăbovești ceasuri întregi, râurile care traversează orașele, viața socială animată, peisagistica și clădirile care par la fel, indiferent că e vorba despre clădiri vechi de secole ori construite recent.
ANVERS, DACĂ AI LA DISPOZIȚIE CÂTEVA ORE
În Anvers am ajuns la primele ore ale dimineții. Orașul diamantelor, așa cum mai este cunoscut, vibrează la orice oră. Aproape tot ce-i de văzut e situat în zona centrală, așa că nu trebuie să te sperie că n-ai prea mult timp la dispoziție.
E unul dintre cele mai bogate orașe din Belgia, iar acest lucru îl face un loc periculos, în care s-ar putea să nu te simți în siguranță. Și nu o spun eu, o afirmă chiar cei care locuiesc în Belgia.
Anvers (în franceză) sau Antwepen (în flamandă), ca suprafață, ocupă locul trei în Belgia. Numără peste cinci sute de mii de locuitori. Denumirea e legată de o legendă, aceea a uriașului Druon Antigoon. Se pare că uriașul cerea ofrande căpitanilor de vas sau trecătorilor. Dacă refuzau, li se tăia o mână. Așadar, de-aici traducerea de „aruncă mâna” care stă la baza denumirii orașului.
Piața Centrală din Anvers (Grote Markt) se distinge prin clădirile construite în secolele XVI- XVII, înalte, ample și cu multe statui pe zidurile exterioare. În fața primăriei e amplasată Fântâna Brabo, o sculptură realizată în secolul al XIX-lea, pe care se pot observa cu ușurință mai multe animale marine. Grote Mark e legătura dintre tot felul de străduțe care leagă zona centrală.
Mi-a plăcut enorm Catedrala (De Kathedraal) (www.dekathedraal.be) . E un univers care îmbină într-un mod atât de plăcut arta și ideea de spiritualitate… Pe acorduri de muzică clasică, începi să surprinzi cu privirea tot ce s-a putut crea în urmă cu secole. De altfel, Catedrala e amenajată în interior ca un muzeu. Impresionează picturile lui Rubens, sculpturile. „O catedrală gotică se citește ca o carte.”, e descrierea completă a ceea ce înseamnă vizitarea oricărei catedrale din Belgia. Dacă vrei să te rogi, ai la dispoziție spații special amenajate, cu uși care se închid. Astfel, Dumnezeu îți ascultă vocea în liniște… Nu e nimic deranjant în aceste catedrale gotice. Din contră, fascinează. Mai sunt și alte catedrale în Anvers, însă aici aș fi ales să stau câteva ceasuri bune, atât de liniștitoare era atmosfera.
Și așa cum m-am pierdut prin labirinturile Catedralei, m-am rătăcit și pe alte străduțe din centrul Anvers-ului. Așa am ajuns în Red Light District. Deși devreme, fetele erau deja în vitrine. Erau aranjate și îmbrăcate sumar, provocator, erotic. Amenajarea locului e chiar pe categorii, căci ai și o zonă de trans, dar și o parte unde găsești femei cu vârsta 50+. Nu ai voie să le fotografiezi. Dacă o faci, riști să ai poliția imediat lângă tine. Mi-ar fi plăcut să vorbesc cu câteva dintre ele, să le întreb ce anume le mai determină să facă asta azi, când există tot felul de rețele cu conținut pentru adulți. Peisajul mi s-a părut trist, sincer…
Din păcate, timpul nu mi-a permis să bifez toate obiectivele turistice. N-am ajuns la Muzeul Diamantelor, deși mi-ar fi plăcut. Poate la următoarea vizită în Belgia.
M-am mai plimbat de-a lungul râului. Așa am ajuns în zona de port, unde poți admira vase de croazieră sau bărci de diferite dimensiuni. Futuristă e clădirea în care e amenajat Muzeul Portului, dispus pe câteva etaje. Sincer, aș fi vrut să vizitez Muzeul de Marină, însă am vizitat muzeul similar din Veneția. E frumos, numai că dacă nu ești pasionat, nu înțelegi totul așa cum ar trebui. Eu, la Muzeul Marinei din Veneția, aproape că m-am plictisit să văd atâtea nave, costume și medalii.
Din fugă și de la exterior am admirat Palatul de Justiție, o construcție futuristă, și Muzeul de Arte frumoase. Biserica Sfântul Charles Borromeo, pictată în întregime de Paul Rubens, e la fel de impresionantă precum Catedrala. Curtea interioară e odihnitoare, un loc numai bun să-ți tragi sufletul înainte de a te îndrepta spre următorul obiectiv turistic.
Ca o concluzie, despre Anvers pot spune că e un oraș colorat. Nu doar vizual, ci și prin stilul de viață destul de libertin pe care îl are. Sigur că nu îl poți descoperi pe îndelete în doar câteva ore, însă îți poate stârni interesul de a-ți organiza un city-break numai în Anvers, astfel încât să-l parcurgi la pas.
CE SĂ VEZI ÎN LEUVEN
Leuven este un oraș care datează de la finalul secolului al IX-lea. Surprinde perfect specificul flamand, fiind aflat în imediata vecinătate a Bruxelles-ului. Cea mai veche universitate din Țările de Jos se află aici, în Leuven, fiind construită în secolul al XV-lea (1425). Aici s-a școlit și renumitul umanist Erasmus din Rotterdam. Faptul că este un important centru universitar face ca Leuven să fie considerat un veritabil oraș al tinerilor.
Ce m-a impresionat imediat ce am ajuns în centru a fost să aflu că acea clădire spectaculoasă, care te face să o privești cu uimire, nu-i nici pe departe o catedrală, așa cum am crezut inițial, ci e sediul administrativ al primăriei orașului. Pe fațada exterioară, sculpturile sunt ca o odă întinată personalităților care și-au pus amprenta asupra orașului. În lateralul primăriei, este amplasat un hotel superb, construit în aceeași notă arhitecturală cu primăria. Și la fel de impresionantă e și clădirea Bibliotecii, o veritabilă bijuterie arhitecturală, amplasată într-o piață în care sigur vei remarca statuia gândacului tras în țeapă. Nu știu care e legenda acesteia, dar e ceva ce nu întâlnești oriunde.
În Leuven sau Louvain (așa se spune în franceză), totul e uniform. Clădirile, vegetația urbană, orice alt element arhitectural se îmbină armonios într-un ansamblu extrem de plăcut ochiului. În plus, pe lângă toată cultura și istoria în care se scaldă orașul, Leuven înseamnă și Stella Artois, cea mai cunoscută bere belgiană. Fabrica de bere Stella Artois este situată în Leuven și, dacă ți-ai făcut rezervare din timp, se poate vizita.
Leuven te provoacă să-i descoperi străduțele. Toate sunt extrem de curate și îngrijite. De fapt, cam toată Belgia e extrem de curată, chiar și-n zonele urbane aglomerate. Statul pune mare accent pe mediul înconjurător și asta se observă fără prea mari eforturi.
Tot în centru te întâmpină Fonske, statuia care întruchipează un student care citește o carte și își toarnă apă în cap. E un fel de omagiu adus educației din acest mic oraș.
Am vizitat două catedrale și m-a fascinat Biserica Sfântul Petru, inclusă în patrimoniul UNESCO. Aici, catedrala nu impresionează numai prin dimensiune și arhitectura, ci și prin ceea ce poți admira în interior. Sunt multe picturi, sculpturi, adevărate opere de artă. Asta face ca biserica să fie observată nu doar din perspectivă spirituală. Interesante sunt și hrubele de aici, amenajate la subsolul bisericii, într-o parte, unde ocazia să vezi rămășițe descoperite de-a lungul restaurărilor pe care le-a avut.
Dacă tot ajungi în Leuven, e bine să îți acorzi câteva clipe și pentru Grădina Botanică din mijlocul orașului. Nu e foarte mare, însă e îngrijită și primitoare, o adevărată oază de relaxare. Într-una dintre sere, foarte probabil se amenaja locul pentru un eveniment cultural. Pe lângă asta, te mai poți plimba și pe lângă zidurile vechii cetăți.
Leuven nu e o destinație turistică promovată excesiv. Cel puțin nu la noi. Dar dacă alegi să vizitezi orașul, îți va plăcea. Spre deosebire de Anvers sau Gent, e mai liniștit. E ofertant din toate punctele de vedere și asta e de bun augur, căci dă șansa unei amintiri pentru fiecare gust.
GENT, UN LOC MEDIEVAL, DAR ACTUAL
Gent, acest „pământ la confluența râurilor”, clădit în stil flamand, a devenit în secolul al XI-lea cel mai mare oraș nord european. Fostă reședință a conților de Flandra, cu o istorie impresionantă, cu înfrângeri și victorii, Gent a revenit definitiv Belgiei în 1830. Este un oraș dinamic, universitar și unul dintre cele mai vizitate din Europa, nu doar din Belgia.
Orașul a păstrat aproape intactă arhitectura medievală, extrem de bine și minuțios conservată. Castelul Gravensteen, cetatea Conților de Flandra cum i se mai spune, este înconjurat de ape și e o experiență în sine pentru că îți conferă posibilitatea de a experimenta autenticul de odinioară. Din păcate, am ajuns în Gent la o oră la care obiectivele turistice sunt închise, așa că le-am admirat doar din exterior. Și m-am bucurat în mod real de faleza râului Leie și podurile care îl traversează. Cheiul Ierburilor sau portul Graslei îți dă șansa să admiri și mai bine clădirile specifice secolelor XII-XVII, care se află amplasate de-o parte și de alta a râului.
Mulți tineri în Gent. Orașul vibra la propriu. La terasa la care ne-am așezat să luăm cina, chiar în fața noastră, era o petrecere a burlacilor. Mi s-a părut interesant obiceiul specific acestui moment, dar care nu știu dacă e întâlnit în oricare parte din Belgia: băieții opreau fetele care treceau pe acolo și le propuneau să îi scrie ceva mirelui, să îi dea un pup și să se așeze în poala lui pentru o poză. Nu conta dacă fetele erau însoțite chiar și de parteneri, toată lumea se distra, nimeni nu i-a refuzat. Dovada că e cunoscută această tradiție. Ce mi-a mai plăcut a fost să trec printr-un culoar sau labirint colorat cu desene de tip graffiti. Chiar atunci era un artist care își punea și el amprenta pe aceste ziduri.
Remarcabile sunt construcțiile de aici. Ca multe alte construcții din Belgia. Turnul din Belfort este una dintre principalele atracții. Turnul oferă posibilitatea de a urca până la înălțimea celor 90 de metri, de unde ți se înfățișează, cel mai probabil, o priveliște uimitoare. Eu l-am admirat de jos, dar dacă ar mai fi fost deschis, n-aș fi ratat experiența de a vedea cum arată centrul istoric și de acolo, de sus. Sediul primăriei e tot o construcție superbă. Interesante sunt sculpturile de pe fațada exterioară, fiecare având, cel mai probabil, propria istorisire. Edificiul este o îmbinare de stiluri și exprimă perioada în care construcției i-au mai fost adăugate noi elemente.
Gent are farmecul propriu, iar asta pentru că e un oraș care și-a conservat atât de bine partea istorică, încât n-are cum să nu te cucerească. N-ai să vezi prințese și cavaleri la tot pasul, dar să nu te surprindă faptul că vei trece pe lângă castele în dreptul cărora vei vedea scris „proprietate privată”.
Un comentariu