În anii ’60-’70, în America de Sud, deturnarea zborurilor nu era ceva ieșit din comun. Pornind de la un caz real, Netflix propune „Deturnarea zborului 601”, o mini-serie la finalul căreia n-ai cum să nu te întrebi ce ai face tu într-o situație de acest fel.
Gândește-te că ești într-un avion și deodată, doi indivizi înarmați îți spun să stai calm, că nu e nimic altceva decât „revoluție sau moarte”. Ce faci? Greu de imaginat, nu? Cam așa începe totul…
Sigur, prima întrebare este cum de au reușit acei indivizi, înarmați fiind, să treacă de toate filtrele de securitate. Apoi, îți aduci aminte anul în care se petrece acțiunea și parcă nu ți se mai pare imposibil. Nimic nu era atât de avansat ca azi. După, îți vine în minte atacul terorist din 11 septembrie, de la World Trade Center. Iar dacă mai dai și-o căutare pe Google despre subiect, tare mi-e că o să ai un nod în gât când te urci în avion data viitoare.
„Deturnarea zborului 601” scoate în evidență și profilul psihologic al protagoniștilor, dramele din spatele acestor comportamente.
Cei doi tineri care vor deturnarea zborului 601 nu sunt teroriști. Nu sunt oameni răi, ci nevoia i-a împins să își asume un risc la care nu s-ar fi gândit niciodată. Prieteni de-o viață, sunt ca niște frați. Unul dintre ei, cu potențial imens de a deveni un star al fotbalului. Până la o accidentare… de fapt, drama lor de-acolo se adâncește.
Crescuți în sărăcie, în momentul în care cel talentat se accidentează, proprietarul clubului face presiuni să primească toți banii pe care i-a investit în el doar pentru simplul fapt că acum nu mai este bun de nimic. Ajung să aibă de-a face cu un „revoluționar”. Un om de temut, un om în casa căruia cei doi își găsesc culcușul. Așa apucă să citească pentru prima dată un manual despre deturnarea unui zbor.
Și după ce omul de temut le face dreptate celor doi puști, adică merge direct cu arma la cel cu clubul și începe să tragă în gol doar ca să bage spaima-n el, începe petrecerea de-acasă. Doar că, beat fiind, cu arma în mână, omul se împușcă din greșeală. E momentul în care cei doi tineri își spun că trebuie să ducă la bun sfârșit planul salvatorulu lor- deturnarea zborului 601. Nu o fac pentru ei, o fac pentru el. Și o fac pentru toți cei care mor de foame în timp ce bogații țării nu se mai satură să fure.
Nimeni nu va ști că adevăratul erou a fost o stewardesă
Se pare că pe-atunci nu prea se făceau concesii în privința personalului aviatic. Una dintre stewardese ascunde practic faptul că are trei copii acasă. Din cauza lor, în ziua zborului, întârzie la job. Ar fi putut fi un semn, salvarea sa… doar că e concediată. Și-n momentul în care află că pe avion a plecat o începătoare, e prima care ridică mâna că vrea să urce.
Acest act de nebunie a făcut-o cumva eroină la final, omul datorită căruia pilotul a fost considerat erou, toată lumea a scăpat cu viață, iar atacatorii n-au fost trași la răspundere.
A riscat totul. Nu o dată, ci de mai multe ori.
A riscat când nu s-a gândit la copiii pe care îi are acasă și a decis să urce în avion, deși știa că atacatorii sunt la bord. A urcat ea și cea mai bună prietenă a ei, cele mai experimentate stewardese și singurele capabile să gestioneze o astfel de situație limită.
A riscat chiar și atunci când avea șansa să coboare, să se salveze. N-a făcut-o. I-a lăsat pe alții, ea a rămas în avion.
A riscat când l-a atacat la propriu pe pilot, obligându-l să nu aterizeze până când atacatorii nu scapă basma curată.
Și a riscat și atunci când, în fața comisiei de disciplină, a ținut-o într-una pe varianta ei și a povestit cu lux de amănunte cum s-au salvat datorită pilotului- un erou. Văzând filmul, veți înțelege cum a făcut totul.
Caracterul psihologic al serialului
„Deturnarea zborului 601” n-are cum să nu lase semne de întrebare. „Ce-aș face eu într-o astfel de situație, cum m-aș comporta?”, e primul gând care apare… în film, e interesant de urmărit cum se comportă pasagerii. În situații limită, nu mai contează că ești pasager de clasa business sau un pasager obișnuit. Ești doar un număr. În fața ideii că vei muri în scurt timp, nu contează agoniseala de-o viață, numele, titlul. Ești la fel ca oricare altul.
Disperarea apare. Și curajul. Și inclusiv dragostea. Și-n tot acest carusel de emoții și trăiri, ai nevoie să fii calm și cu mintea limpede.
De urmărit sunt și cei care rămân la sol și trebuie să gestioneze negocierile cu atacatorii. În timp ce directorul companiei, luat peste picior că a avansat din rândul muncitorilor, nici nu stă pe gânduri și dă banii, cei mai sus-puși tratează situația oarecum la diverse, într-o lehamite și scârbă prin care spun ferm că ei nu încurajează actele teroriste și nu vor răspunde acestor solicitări bănești. Miștouri îi face și pilotul copilotului.
În schimb, unitatea dintre membrii echipajului pălește. În final, toți se pun de acord asupra unui scenariu pe care-l prezintă în fața comisiei. Toți spun același lucru. Toți au înțeles că pentru a scăpa cu viață e nevoie să inventeze o poveste care să-l scoată erou fix pe cel care de la o bucată de timp a vrut să-i afunde: pilotul. Și erou a fost!
Te-ai gândit vreodată ce-ai face?
E greu să-ți imaginezi. Oricât de mult exercițiu mental ai face, când ți se întâmplă, n-ai cum să nu te ia panica. Fie că e vorba despre o situație în aer, fie că e un dezastru natural. N-ai cum să fii pregătit niciodată pentru hazard. Una-i imaginarul și alta-i realitatea.
Sunt convinsă că scenarii de genul celui expus în „Deturnarea zborului 601” se fac în aviație. Personalul trebuie să fie oricând pregătit pentru situații de urgență. Ca pasager, probabil îți spui o rugăciune, faci o cruce și cam aia e. Dar ca membru al echipajului, nu prea-ți permiți acest lux.
Până una-alta, vedeți aceste episoade din „Deturnarea zborului 601”. Apoi, fiecare e liber la concluzii și analize.
sursa foto: netflix.com