Dacă tot „ne-am cutremurat” astă-noapte, ne-am gândit să ne amintim alte astfel de evenimente care și-au pus amprenta asupra evoluției locurilor în care au fost înregistrate. Poate că avem în minte dezastrul cutremurului din martie 1977, însă consemnările istorice spun că nu acela a fost cel mai important seism pe care țara noastră l-a trăit. Astfel, resimțit și Moscova, Sankt Petersburg și Insula Creta, potrivit wikipedia.ro, cutremurul din 1802, înregistrat în zona Vrancei cu o magnitudine estimată între 7.9 și 8.2 pe scara Richter, rămâne, până în prezent cel puțin, cel mai puternc seism pe care românii l-au resimțit și unul dintre cele mai semnificative de la nivel european. A durat 2 minute și 30 de secunde, replicile ulterioare, cumulate în minute întregi, având intensități pe peste 5 grade pe scara Richter. Se întâmpla pe 26 octombrie 1802.
„S-au cutremurat pământul foarte tare, de au căzut toate turlele bisericilor din București și clopotnița cea vestită, care era podoaba orașului, cu ceasornic au căzut și s-au sfărâmat, și era atunci mare frică”, se arată în mărturiile vremii, consemnate de caligrafului Dionisie Eclesiarhul.
La nivel mondial, cataclismul cel mai devastator de până acum a avut loc în Chile (Valvidia), în data de 22 mai 1960. A durat aproape 10 minute și a avut o intensitate de 9.5 grade pe scara Richter, scrie descoperă.ro. Se vehiculează că au fost înregistrați peste 5000 de morți în urma seismului care a provocat valuri de tsunami de peste 20 de metri. De atunci și până în prezent au mai fost înregistrate seisme care au avut peste 9 grade pe scara Richter: 27 martie 1964 (Alaska, 9.2 scara Richter), 26 decembrie 2004 (Asia, 9.1 scara Richter), 11 matie 2011 (Japonia, 9 scara Richter). (sursa: mediafax.ro)
sursa foto: adevarul.ro