Cutremurul devastator din 1802 din zona Vrancei și alte seisme semnificative, înregistrate în lume

Cutremurul devastator din 1802 din zona Vrancei și alte seisme semnificative, înregistrate în lume

Dacă tot „ne-am cutremurat” astă-noapte, ne-am gândit să ne amintim alte astfel de evenimente care și-au pus amprenta asupra evoluției locurilor în care au fost înregistrate. Poate că avem în minte dezastrul cutremurului din martie 1977, însă consemnările istorice spun că nu acela a fost cel mai important seism pe care țara noastră l-a trăit. Astfel, resimțit și Moscova, Sankt Petersburg și Insula Creta, potrivit wikipedia.ro, cutremurul din 1802, înregistrat în zona Vrancei cu o magnitudine estimată între 7.9 și 8.2 pe scara Richter, rămâne, până în prezent cel puțin, cel mai puternc seism pe care românii l-au resimțit și unul dintre cele mai semnificative de la nivel european. A durat 2 minute și 30 de secunde, replicile ulterioare, cumulate în minute întregi, având intensități pe peste 5 grade pe scara Richter. Se întâmpla pe 26 octombrie 1802.

„S-au cutremurat pământul foarte tare, de au căzut toate turlele bisericilor din București și clopotnița cea vestită, care era podoaba orașului, cu ceasornic au căzut și s-au sfărâmat, și era atunci mare frică”, se arată în mărturiile vremii, consemnate de caligrafului Dionisie Eclesiarhul.

La nivel mondial, cataclismul cel mai devastator de până acum a avut loc în Chile (Valvidia), în data de 22 mai 1960. A durat aproape 10 minute și a avut o intensitate de 9.5 grade pe scara Richter, scrie descoperă.ro. Se vehiculează că au fost înregistrați peste 5000 de morți în urma seismului care a provocat valuri de tsunami de peste 20 de metri. De atunci și până în prezent au mai fost înregistrate seisme care au avut peste 9 grade pe scara Richter: 27 martie 1964 (Alaska, 9.2 scara Richter), 26 decembrie 2004 (Asia, 9.1 scara Richter), 11 matie 2011 (Japonia, 9 scara Richter). (sursa: mediafax.ro)

sursa foto: adevarul.ro