Încă din cele mai vechi timpuri, istoricii consemnau templele și tezaurul cetății în scrierile vremii. Un oraș antic ce merită a fi vizitat, un loc în care retrăiești legendele Olimpului și poți să admiri vestigiile antice elene. Atena, de-a lungul istoriei, a fost considerată cel mai bogat centru economic, politic și cultural al lumii grecești, devenind metropola spirituală a Greciei. Pătrunzi în inima orașului elen și ajungi în Piața Sintagma, un loc ce pune în valoare clădirea Parlamentului, vechiul Palat Regal al secolului al XIX-lea. O clădire impunătoate, în incinta căreia, începând din anul 1934, funcționează Parlamentul Greciei. Piața Syntagma ascunde un loc istoric și social veritabil, fiind considerat epicentrul activității comerciale și politice al capitalei. Aștepți cu ochii ațintiți către evzoni, cei doi militari ce vor mărșălui la schimbarea gărzii. Impresionant este să privești și costumele tradiționale, realizate manual cu deosebită migală, acestea fiind mai atractive datorită ciucurilor ce împodobesc încălțările.
Capitala culturală a Greciei, Atena, prezintă o istorie glorioasă, orașul fiind venerat atât de zei, cât și de oameni. Este considerat a fi un loc magic, ce reprezintă leagănul civilizației europene. Deasupra capitalei elene veghează ruinele celebrului sactuar Acropolis, considerat a fi leagănul civilizației antice. Legendegele elene îl plasează pe sculptorul Phidias ca unul dintre principalii reprezentanți ai perioadei clasice ce a condus cu minuțiozitate lucrările de construcție ale celebrei Acropole Ateniene. În mitologia greacă, Atena era considerată a fi zeița înțelepciunii, ce excela prin manifestarea unui curaj aparte. Protectoare a orașului elen, aceasta s-a a fost adorată de civilizația antică. Inspirația acesteia pentru sfera artelor i-a determinat pe locuitori să construiască Parthenonul de în onoarea ei. Imaginea pe care o avem despre capitala elenă condensează numeroase secole de istorie, evidențierea cetății spirituale Acropolis reprezentând o făclie de lumină asupra culturii europene. Colina ateniană atrage mii de turiști, fotografiile și istoria rămânând mărturii ale trecerii ireversibile a timpului, consacrând-ul drept cel mai admirat obiectiv de patrimoniu european.
Privesc cu uimite Erehtionul, un monument impunător, construit în stil ionic. Un alt element ce reiterează miturile de odinioară este Panthenonul, celebra fortăreață elenă, ridicată în onoarea zeiței Atena, patroana spirituală a meleagurilor grecești. Vizitată anual de mii de turiști, Atena devine ținta străinilor care doresc să privească inima civilizației europene. Ambele temple fac parte din uriașa fortificație ce domină metropola grecească. Cartierele capitalei elene conduc la Monastiraki, o piață plină de vestigii istorice. Măreața cetate pune în valoare arta bizantină, și, odată cu ea, invită să admirăm priveliștea panoramică asupra bisericilor ortodoxe din secolul IX și X. Un loc atipic în care sportul capătă valențe primordiale este stadionul antic al primelor Jocuri Olimpice ale erei moderne.
Priviți și bucurați-vă de o plimbare pe străduțele înguste ale Atenei și urmăriți viața intensă a orașului de astăzi, un centru modern construit pe baza fundamentelor istorice străvechi. Orașul este viu și colorat, oferind un spectacol pitoresc turiștilor dornici de a descoperi mitologia greacă. Civilizația lumii antice a înflorit pe tărâmul elen, reușind astfel să reitereze imaginea unui centru antic cu elemente arhitecturale moderne… v-am convins?
Un comentariu