În cartea „Sănătatea creierului pe înțelesul tuturor” (disponibilă aici), prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea explică, într-un capitol distinct, ce trebuie să facem pentru a avea grijă de creierul nostru, această „bijuterie”, cum o numește în repetate rânduri. „Ca să poți să-ți ții creierul în parametri optimi și să rămâi cu el veșnic tânăr, trebuie să faci anumite lucruri, care nu sunt deloc complicate”, se arată în introducerea capitolului.
Creierul poate să ne ajute să trăim până la 300 de ani. E o afirmație care multora le ridică semne de întrebare. Nu și neurochirurgului Vlad Ciurea care, în numeroase apariții media și chiar în cartea domniei sale, reia această idee. Creierul are capacitatea de a o duce bine 300 de ani, însă nu se întâmpla asta din cauza factorilor care-și pun amprenta supra sănătății noastre.
Cum putem să ne menținem creierul sănătos?
- În primul rând, alimentația. Trebuie să încetăm să mai mâncăm haotic și pe fugă și să încercăm pe cât posibil să avem o hrană sănătoasă. E cumva clișeic, dar se pare că mâncarea sănătoasă cam place creierului. Medicul povestește în cele câteva pagini atribuite acestui prim sfat despre cât de sănătos este usturoiul, un excelent neurotransmițător, dar și despre ceaiul verde, despre care spune că ar curăța celulele nervoase.
„Nu avem voie să-i dăm creierului acele grăsimi pe care le cunoaștem cu toții din copilărie, care sunt atât de bune, din păcate (…), acele mâncăruri prăjite”, scrie neurochirurgul. Rațiunea este cât se poate de simplă- toate aceste mâncăruri bune la gust, dar bogate în grăsimi nu fac altceva decât să îngreuneze activitatea și să ducă la hiperirigare abdominală. În plus, să nu uităm să bem apă!
- Neurochirurgul Vlad Ciurea ne încurajează să scriem. Da, scrisul de mână mai ales este o activitate care „duce la dezvoltarea tututor activtăților cerebrale și la o integrare a tuturor simțurilor”. Să scriem mult, citeț și caligrafic, dacă vrem să aem un creier sănătos.
- Trebuie să căutăm zone în care aerul este cât mai puțin poluat. De exemplu, ni se recomandă să facem plimbări în pădure, acolo unde există aer curat. Oxigenul este foarte important pentru întreg organismul și, în caz că nu știam, un procent de 20% din această cantitate de oxigen inhalată ajunge în creier.
- Luați-vă un animal de companie, face bine creierului. Medicul povestește aici despre terapia delfinului sau despre hipoterapie, însă nu omite să ne facă să înțelegem cât de pline de iubire necondiționată sunt animalele de companie- „îți vor binele, sunt alături de tine, te salvează în situații-limită și nu fac altceva decât să ne îmbunătățească starea”.
- Faceți mișcare, orice fel de activitate fizică, mai ales de la o vârstă tânără.
- Ascultați muzică, indiferent de genul acesteia, mai spune medicul, întrucât „gusturile nu se discută”.
- Nu uitați să socializați! Socializarea face bine, discuțiile cu persoanele care vă face plăcere să vorbiți sunt foarte bune pentru a ne menține creierul sănătos.
- Încercați în permanență să vă doriți să dobândiți noi și noi informații. E ca o binecuvântare pentru creier să afle despre lucruri frumoase și să stea cât mai de parte de acele știri negative. Informațiile pe care le primim citind cărți sau vizionând tot felul de documentare sunt o formă de relaxare, iar relaxarea este o modalitate excelentă de a ne menține creierul tânăr, activ și comunicativ.
- Dansați! Dansul, în opinia neurochirurgului Vlad Ciurea, e o activitate pe care am cam uitat-o, amintind de vremurile serilor dansante, în care toți dansau, se simțeau bine. El subliniază faptul că azi, oamenii sunt mai tentați să stea pe telefoane decât să danseze, chiar dacă sunt la o petrecere. Vlad Ciurea spune despre dans că transmite emoție, fiind „armonie, gândire, apropeiere, îmbrățișare și, de ce nu, iubire!”.
- Odihna este un element foarte important în menținerea unui creier sănătos. Somnul contribuie în mod benefic la refacerea cerebrală, întrucât în timpul somnului, celulele se odihnesc, se refac.
- Stați departe de orice chestiune care v-ar da o stare negativă. Indiferent că vorbim despre oameni, informații sau vicii, eliminați din viața voastră tot ce simțiți că vă este dăunător. Evident că adăugăm aici și orice conflict, consumul de alcool sau fumatul, vorbitul în exces la telefon și orice alt element despre care știm că nu ne face bine, mai ales când dau dependență.
- Mențineți un ritm sănătos. Altfel spus, e bine să ne trezim dimineața. Unii obișnuiesc să lucreze noaptea, dar, atenție!, „nu dăm randament noaptea, la prânz sau în alte perioade”, oricât de mult am amăgi creierul cu tot felul de „ajutoare”. Indicat este să ne trezim dimineața, să luăm un mic dejun ușor în liniște și să evităm pe cât posibil să ne stresăm. Se pare că există două intervale orare în care putem fi extrem de productivi: de la 10 la 12 și de la 16 la 18. De aceea, unele țări au înțeles asta, iar la ora prânzului intervine odihna.
Un comentariu