Tezaurul ascuns de sub Mitropolia Iași e ca o călătorie în timp și spațiu, între sacru și profan. Trecerea dintr-o încăpere într-alta se face cursiv, prin culoare. Fiecare sală are specificul propriu: Sinaxar, Eclesia, Baptiseriu. Acestea sunt sălile principale din Muzeul Mitropolitan, căci mai avem și sala Ofranda, sala Ctitorilor și sala Istoria duhovnicească a Moldovei. Fiecare cu propria poveste. Fiecare cu informații despre care e foarte probabil să nu știm. Descoperim. E loc mult de rugăciune și introspecție.
Dacă ai norocul să fii de unul singur în muzeu, să știi că nu ești singur. Dumnezeu te însoțește, e ghidul tău. Ești tu și Domnul. Îl simți mai aproape. Te cutremuri. Ești fascinat. Îți faci sfânta cruce cu sufletul. Treci de simplul gest mecanic și spui în gând „în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh” până când chiar ajungi pe Drumul Crucii. Calea Crucii e cea mai neașteptată zonă din Muzeul Mitropolitan. Și cea mai spectaculoasă. Pe Calea Crucii sunt valorificate și evidențiate printr-o lumină ambientală pietre funerare, toce, troițe și alte obiecte bisericești scoase din uz, adecvate cu ineditul unei galerii amenjate în piatră. Le-aș spune hrube, însă amplasamentul mă face să le confer o latură mult mai spirituală…
Muzeul de sub pământ surprinde în mod static evoluția a tot ceea ce înseamnă religie. Sunt expuse cărți vechi și icoane peste care n-ai spune că au trecut sute de ani. Salvate și conservate impecabil, în fața lor pălești. Și nu o faci pentru că e scos la iveală spiritul credinței lăuntrice pe care fiecare dintre noi îl poartă mai mult sau mai puțin la vedere, ci pentru că te fac să-ți pui întrebări: oare ce se ascunde în spatele icoanei, cine a pictat-o, cum de a rămas intactă vreme de secole, cum a ajuns aici și ce vrea să ne transmită privirea caldă cu care ne privesc sfinții?
Sălile muzeului Mitropolitan sunt funcționale. Găzduiesc expoziții, conferințe și alte tipuri de evenimente. Ineditul amenajării pornește de la amplasament, în totalitate în subteran, unde pare greu de imaginat că s-ar putea crea ceva atât de spectaculos. Nu trebuie să fii evlavios din cale-afară pentru a vizita muzeul Mitropolitan. E suficient să vrei să vezi până unde poate merge creația.
mai multe fotografii puteți vedea aici.