Putem cădea în multe capcane atunci când achiziționăm un produs, mai ales cosmetic. Trebuie să fim atenți la termenul real de valabilitate, la ingredientele de pe ambalaj și nu în ultimul rând la modul în care depozităm acel produs. Nu este suficient să ai un produs de calitate, poate chiar scump,  cu termenul de valabilitate ok și să păstrezi produsul la soare sau în condiții neadecvate. Toate produsele cosmetice, de la loțiunea de corp și până la ruj sau pudră, au un simbol special care îți arată când expiră acel produs. Termenul  de valabilitate (data expirării produselor) este foarte important și este primul lucru pe care trebuie să-l verificăm pe ambalajul oricărui produs. De ce? Pentru că nu vă doriți să mergeți la medicul dermatolog sau oftalmolog , să aveți neplăceri cu propria piele sau cu ochii.

Un studiu efectuat cu vreo 5-6 ani în urmă a dovedit că mai bine de 65%-70% dintre femeile  implicate în acel studiu foloseau cel puțin un produs expirat. Data când expiră un produs, prevăzută pe ambalaj,  stabilită de producător,  nu reflectă neapărat durata în care poți utiliza acel produs, ci mai degrabă face trimitere la faptul că orice produs desigilat este mult mai expus bacteriilor. Producătorii folosesc un simbol special care arată, de fapt, câte luni este valabil produsul din momentul în care ai deschis sau desigiliat acel produs. Acest simbol este  litera M (,,months’’- traducere din engleză-luni calendaristice). De exemplu, 6M  înseamnă 6 luni, 12M -12 luni, deci produsul poate fi folosit timp de 6 luni sau 12 luni de la desigilare. După acea perioadă, chiar dacă nu se consumă în întregime, recomandarea ar fi să uiți de acel produs, adică să-l arunci .

De obicei, produsele care conțin apă (loțiuni, creme) au o perioadă mai mică de valabilitate după desigilare pentru că mediul lichid contribuie la pătrunderea și înmulțirea mult mai rapidă a microbilor. Produsele solide, uscate sau cele sub formă de pulbere au valabilitate mai mare. Sigur că mai există cazuri în care chiar dacă pe produs este prevăzut un termen și poate este și nou  este posibil să ai cateva semne vizibile care te pot face să renunți la produs:  aspectul este modificat, mirosul neplăcut, ușor decolorat, prea apos sau prea consistent. Iată o lista cu cele mai importante produse cosmetice și cu termenele de valabilitate aproximative.  Sper să vă fie de folos. 🙂

Parfumurile  – 3 ani

Produsele de tip  pudră – de la 1 la 3 ani

Fondul de ten cremă – de la 1 la 3 ani

Fondul de ten lichid – până la 1 an

Balsam de buze – până la 1 an

Loțiune demachiantă – până la 1 an

Loțiune tonică –  de la 6 luni la 1 an

Cremele de ochi, creioane de ochi și buze – până la 1 an

Tușul de ochi (eyeliner) – între 3 și 4  luni, maxim 6 luni

Mascara (rimel) – între 3 și 6 luni

Rujul – între 2 și 3 ani

Produsele de plajă – aproximativ 1 sezon

Șampon, balsam- 1 an

Cu siguranță, le poți prelungi ușor viața dacă le ferești de căldură, soare și le păstrezi  în ambalajele originale. Temperatura medie la care ar fi ideal de păstrat produsele cosmetice este între 20-22 grade, maxim 24 de grade. Vă recomand ca la orice modificare de miros, culoare sau textură să renunțați la acel produs. Acum , dați  fuga la shoppping , verificați  când au fost  produse cosmeticele, când expiră și încă ceva, dacă sunt originale. Succes!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Author