„Body image”, un termen tot mai des întâlnit pe social media, se referă la modul în care o persoană își percepe atractivitatea corpului în conformitate cu standardele impuse de societate. Această percepție se formează, de obicei, încă din copilărie și se schimbă pe tot parcursul vieții, fiind influențată de mai mulți factori- cum ar fi relațiile și părerile familiei și ale prietenilor, schimbările corpului în timpul pubertății- iar acum, din ce în ce mai des, de mass-media. Idealurile privind estetica fizicului, înfățișate de mass-media, reprezintă, ca orice altceva în cultura pop, un trend care, deși schimbător, ilustrează de cele mai multe ori aspirații imposibile sau cel puțin greu de atins– fară a pune în pericol sănătatea fizică sau mentală.
S-a observat de-a lungul timpului că din ce în ce mai multe persoane sunt afectate de o imagine de sine negativă, adolescenții fiind categoria cea mai „vizată”. Consecințele acesteia sunt diverse și includ apariția unor boli psihice care, de regulă, conduc la diverse probleme de nutriție, influențând totodată și performanța academică, cariera, relațiile cu celelalte persoane și, per total, calitatea vieții. Prin propagarea imaginilor pe social media a figurilor publice– de obicei editate, în care apariția fizică se datorează unor operații estetice, trucuri de machiaj și influențate de lumină și poziție– care, de regulă, sunt faimoase, prospere și iubite de către public, este popularizată ideea generală că un anumit aspect fizic garantează fericirea, fapt transmis inconștient.
Din ce în ce mai multe persoane, atunci când doresc să-și îmbunătățească forma fizică, pornesc de la premisa că prin acest mijloc ele vor dobândi ceea ce își doresc- fie prieteni, succes, popularitate sau chiar simpatia unui individ sau a unui grup de persoane, dezvoltând în acest sens preocupări obsesive pentru aspect, comparațiile față de un anumit ideal și autocriticarea în mod distructiv. Iubirea de sine ar trebui să determine modificările stilului de viață ca urmare a dorinței de a fi mai sănătoși fizic, dar și mental, și să nu fie determinată abia în urma unei schimbări estetice. Știu însă că acest lucru poate părea dificil, căci recunosc, și eu m-am confruntat, și mă confrunt cu anumite complexe, dar știu și că nu e imposibil să înveți să te accepți și să te iubești! Este important să realizezi că perfecțiunea nu există și că imaginiile distribuite pe internet nu sunt întotdeauna în conformitate cu realitatea. Faceți tot posibilul pentru a găsi măcar un aspect pe care îl apreciați despre propria persoană, concentrați-vă asupra lucrurilor pe care le puteți face, fiți recunoscători pentru ceea ce aveți și nu uitați să vă îngrijiți și să vă respectați, iar astfel, prin imaginea pozitivă a sinelui, veți putea evolua. De asemenea, perspectiva asupra anumitor aspecte ale vieții se vor schimba în mod benefic.
În încheiere aș dori să spun că acest subiect mă interesează nu numai pentru că a avut influență asupra mea, dar și a unor prieteni. Doresc să devenim mai receptivi asupra problemelor de acest fel, să învățăm că iubirea de sine pornește de la propria persoană și nu din exterior, să realizăm faptul că, în final, nu aspectul fizic e cel mai important, întrucât nu acesta creează legături cu alte persoane și nu garantează nici succesul, norocul sau prosperitatea, ci mind-set– ul pe care doar noi ni-l putem impune!
sursa foto: https://globalnews.ca/ http://lipmag.com