Muzica este bucuria sufletului! Dacă vrei să-ți bucuri sufletul și să îți vibreze toată ființa, cântă! Fie că folosești propria voce sau un instrument, cântă cu convingere, din tot sufletul de ca și cum ar fi ultima dată când o mai poți face… Doar cântă!

Dacă alegi ca bucuria ta să fie însoțită de un instrument muzical, asigură-te că ții în mână un produs original și nu unul contrafăcut. Se știe că trăim în epoca fake-ului! De la telefoane mobile, la haine, produse alimentare și chiar medicamente. Dacă în cazul alimentelor și al medicamentelor este puțin probabil să identificăm produsul contrafăcut, la multe alte produse există metode de identificare a falsului. De exemplu, instrumentele muzicale.

Sfaturile de astăzi vin de la Alexandru Gârlea, student în anul IV la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, asistent manager la cel mai longeviv magazin de instrumente muzicale din Iași, ProSound.

Ce ar trebui să știe un cumpărător atunci când dorește să achiziționeze o chitară?

Cumpărătorul contemporan are acces liber la informație. Primul sfat ar fi acela de a se informa. Să intre pe siteuri oficiale ale produselor pe care dorește să le achiziționeze, să fie atent la detalii și să plece la cumpărături „în cunoștință de cauză”. În funcție de tipul chitarei pe care o dorește (acustică, electroacustică sau electrică) el trebuie să fie atent la aspecte precum: mecanisme, forma chitarei, logoul, greutatea, lucrătură, eticheta chitarei și, în funcție de chitară, eventual seria.

Ce înseamnă greutatea chitarei?

Și instrumentele, ca multe alte obiecte, pentru a avea parametri optimi de funcționare presupun a avea o anumită greutate a materialelor din care sunt confecționate. Chitara, indiferent de tipul acesteia, este făcută din lemn. Cu cât greutatea chitarei este mai mică, cu atât este posibil să avem în fața noastră o chitară făcută din placaj (un semifabricat din lemn) și deci un instrument care nu va satisface un minim de așteptări. Sunetul obținut va fi de o calitate inferioară, cunoscut fiind faptul că lemnul influențează proprietățile sunetului. Chitara va fi mai grea dacă este construită din lemn precum cedru, molid, mahon, arțar etc. (în diferite părți ale corpului chitarei și în diferite combinații cu alte tipuri de lemn), esențe ce conferă o diversitate de sonorități cu sunete de la cald la aspru, rotunde, robuste, echilibrate, frecvențe bine conturate etc.

Original
Fake

Cum diferențiem un logo original de unul fake la o chitară?

Ca orice logo, acesta are câteva particularități de identificare. Așa cum precizam la început, recomand cumpărătorilor în general să se informeze temeinic. Există fake-uri extrem de bine realizate. Un logo contrafăcut înseamnă schimbarea fină sau grosolană a unor linii de contur, a unor elemente grafice și chiar a unor litere. Ne amintim de Adibas, Nkie, Pama etc…

Logoul consacrat al acestei mărci este format din trei diapazoane ce se unesc. După cum putem observa în imaginea de mai sus, avem doar niște frunzulițe…

Lucrătura?

Da. La o chitară autentică se văd foarte clar detaliile ce țin de finețe, de mâna celui care a făcut o anumită curbură cu vârful milimetric al daltei. Totul este de o finețe incredibil de organică, lăsându-ți sentimentul că deții în mână un unicat. Desigur, nu este așa și nici nu asta este ideea. În lucrătură se vede „sufletul” omului care a făcut-o! La o chitară contrafăcută, totul pare să fie făcut „la imprimantă”.

Ce alte aspecte trebuie să aibă în vedere un cumpărător de chitară?

Griful trebuie să fie drept, necurbat.

Dozele să fie poziționate corect. Iarăși, revin la cercetare și documentare. Ca să știi ce înseamnă corect în orice, trebuie să te informezi.

Mecanismele pot fi din plastic, metal, perlate etc. Desigur că mecanismele contează în valoarea și autenticitatea unui produs.

Chitara este autentică dacă în cutia de rezonanță a acesteia există o etichetă pe care sunt scrise date de identificare precum modelul, anul și semnătura lutierului.

Seria unei chitare de marcă autentică există întotdeauna în spatele mecanismului. Există siteuri care ajută la identificarea seriilor, dacă ele sunt adevărate.

O chitară cu luminițe, difuzor încorporat și alte asemenea invenții este exact ca parfumurile contrafăcute care au dublă utilizare: parfum și soluție de șters ochelarii… Nu există așa ceva!

Author