Litoralul românesc al Mării Negre spumegă de oameni, tarabe, trenulețe, porumbi fierți și alte acareturi. Dacă ești parte din peisaj nu ai cum să nu observi că gradul de ocupare a locurilor de cazare nu mai ajunge la sută la sută acum, la final de august, dar 95% ar fi cumva aproape de adevăr. Numărul acesta inspiră. E un număr care, raportat la fapte, la realitatea înconjurătoare definește spiritul românesc, mai ales atunci când purtătorul spiritului este în vacanță.

foto www.evz.ro
95% dintre copiii care nu au mai fost la mare sau cei cu vârsta sub 9 ani cred că marea este cauza unei inundații foarte mari de la o țeavă care s-a spart și nu mai poate nimeni s-o repare.

95% dintre copiii cu vârsta până în 5 ani, pentru a obține un colac gonflabil cu delfin, o vată de zahăr cu aromă de zmeură sau o tură cu mașinuța strigă cât îi țin rărunchii, se izbesc de tonete, amenință că nu mai mănâncă supă, își înfing unghiuțele gingașe în păr (al lor sau al mamei), iar ceilalți (mai mărișori) cer mieros, cu glas de pui de lebede, începând cu „mami!”, ca mai târziu să ridice plaja în aer urlând „Nuuuuu!” când mama strigă disperată „vino mai la mal, te roagă mama, vino mai la mal!”.

95% dintre părinții de pe litoral consideră că au copii-genii. Aceștia râd cu lacrimi când copilul-geniu face ca un leu scoțând din el un urlet cu adevărat înfiorător pe o grimasă ce ar concura lejer cu Lion King, acțiune care se repetă nu de două ori, nu de cinci, ci de zeci de ori, asta în timp ce tu fie citești de 20 de ori același pasaj, fie sorbi încremenit din cafea sau pur și simplu stai cu ochii în soare, așteptând să mai auzi marea și pescărușii…

95% dintre turiștii veniți cu copiii mai au nevoie de un concediu. Singuri.

95% din micile accidente dintre oameni (călcatul pe picioare, călcatul pe alături, înghionteli etc.) se datorează pierderii temporare a vederii de la zecile de lasere mânuite cu maximă dexteritate de copiii care își doresc mult prea devreme să devină oftalmologi.

95% dintre femeile mai plinuțe se compară cu altele și mai plinuțe ca să existe motiv de shaorma.

95% dintre bărbații veniți pe litoral cu neveste și copii se trezesc dimineața ultimii ca să nu pregătească bagajele pentru plajă.

95% dintre femei ar face plajă topless dar le este rușine de soțu’.

95% dintre turiști răcesc și au nasul înfundat, drept pentru care, indiferent de loc și oră, din când în când se pornește un cor al nasurilor înfundate, suflători în batiste, servețele sau direct între degete.

95% dintre bărbați preferă la micul dejun cârnații picanți (mulți și crocanți) și limonada, iar doamnele preferă baconul (în feliuțe foarte subțiri) și baclavaua.

95% din chioșcurile din stațiuni vând fix aceleași produse, de la brelocuri la căni personalizate, tablouri cu scoici și vaporașe și până la bijuterii din piatră sau plastic cu tot cu zodiac, majoritatea pe bază de Made in China.

95% dintre turiști, indiferent de vârstă, mănâncă porumb fiert sau copt, gogoși sau colaci ungurești direct din găleți din plastic colorate sau, mai elegant, din cutii de plastic un pic mai noi decât marea.

95% dintre turiști, la micul dejun cu bufet suedez, își pun mult mai mult în farfurie crezând că există o probabilitate de 95 la sută să și consume întreaga cantitate de mâncare.

95% dintre terase nu au muzică live, iar acolo unde este, aceasta nu există.

95% dintre umbrele și sezlonguri sunt neînchiriate, dar prețurile rămân fixe! Până la anu’.

95% dintre prețurile la fructe și legume sunt aceleași ca la piață sau la supermarket, doar cântarele sunt 100% măsluite.

Încheiem cu câteva rime împerecheate, vorbe de mare finețe intelectuală.
Zmeurica de la mare
Face bine la bronzare!
Avem fructe gratuite
Pentru fete părăsite!
Avem fructe aromate
Pentru doamne divorțate!
Pe cele cu porumbul nu le publicăm pentru că ținem la sănătatea intelectuală a cititorilor noștri.

Author