Poveștile frumoase se scriu noaptea. Așa a apărut și dorința de a exista în Iași un proiect cultural generos care să aducă jazzul cât mai aproape de oameni. IA’ȘI JAZZ nu este un eveniment, ci, mai degrabă o parte din viața unor oameni. A mea, ca fondator al proiectului, dar și a celor care, conștienți sau nu, au ales să mi se alăture fără să bănuiască poate, că, atunci când vrei să faci cultură e ca și cum ai vrea să escaladezi un munte foarte abrupt sau să traversezi înot un ocean.

Apărut în urma cu vreo trei ani, gândul (viermișor neastâmpărat ce nu s-a dat dus nici când i-am spus că am glumit, nici când am refuzat să îl mai hrănesc cu idei și mai ales în ultimele luni când s-a făcut de nu mai poate ieși pe scărița…urechii) s-a transformat în faptă. În sfârșit! Acum îi mulțumesc gândului că nu a abandonat mintea mea îndrăzneață și îl asigur că în iunie 2018, Iașiul va vibra de jazz.

Motivele care stau la baza unui astfel de demers sunt multe, ele fiind de fapt obiective, părți din proiect deja demarate sau aflate în punctul de start. Cea mai puternică motivație este, de departe, dorința mea de a-i uni la un loc pe toți muzicienii de jazz din orașul nostru, oameni pe care îi aplaudați frenetic în sălile de concert, în spațiile neconvenționale etc.

Știu că îi apreciați pe pianiștii Ion Baciu Jr. (chiar dacă e mai mult plecat decât în țară, vom face tot ce ne stă în putință să îl avem aici în noiembrie), Cristian Gârlea, Romeo Cozma, Răzvan Boroda, Cătălin Huțanu, Tudor Amarandei, Răzvan Pârvu, Fabio Netcă, Paul Pintilie etc. sau pe chitariștii Iulian Pavelescu, Bogdan Botez, Cristian Popovici, basiștii sau contrabasiștii Ionuț Mantu, Codrin Vieriu, Constantin Bîzgă, Edi Târâș, Dan Spînu, Giani Amarandei, toboșarii Lucian Maxim, Constantin Stavrat, Vlad Apetroaiei, Theo Popescu, Lucian Rusu, Vlad Stoica, suflătorii Răzvan Trifan, Emil Bîzgă, Alexandru Huțanu, Ion Leonte, Virgil Popovici, Liviu Mărculescu, Cozma Robert, Alexandru Nechifor, vocaliștii Andra Botez, Sandu Bantaș (nu e din Iași, dar mulți dintre cei enumerați nu sunt din Iași, însă își desfășoară activitatea aici), Cristina Dima (e ora 3.12, sper că nu am uitat pe nimeni). Ei sunt inspirați nu doar în muzica de jazz, ci și în povești savuroase specifice acestei meserii, știu să se bucure de muzică, dar și de ceea ce este în spatele ei, de la întâmplări antologice, până la mici stângăcii amuzante.

Pentru că trebuie să existe o manifestare care să respire jazz, acesteia îi vom spune IA’ȘI JAZZ. Cel puțin pentru următorii cinci ani, iubitorii de jazz se vor hrăni din ceea ce muzicienii de mai sus știu să ofere cel mai bine. Lor li se vor alătura din când în când artiști din domenii precum literatura, pictura, dansul pentru a sublinia caracterul profund sincretic al muzicii de jazz, dar și pentru a crea un liant între jazz și alte arte.

Nu uităm că în iunie 2018 ne vedem la IA’ȘI JAZZ!

 

Author